De toekomst van computeren en bellen is hands-free, met behulp van stemherkenning. Dat voorspelt een hoofdontwikkelaar van Google in gesprek met The Guardian.

In plaats van met een toetsenbord of touchscreen, bedien je dan het apparaat met je stem. Scott Huffman, engineering director bij Google, zegt dat het bedrijf een dramatische groei meemaakt in stemherkenningstechnologie.

Huffman: “In de toekomst hebben we een heel scala aan apparaten bij ons. We hebben een supercomputer in de zak, maar ook een computer in ons horloge, in onze bril, misschien op ons revers, naast onze laptop. Sommige van die apparaten hebben een scherm en een toetsenbord, maar andere niet, en we zien een enorme groei in het aantal mensen dat met stemherkenning die apparaten bedient.”

Huffman meent dat er een cultuuromslag voor nodig zal zijn. “Mensen moeten eraan wennen, maar er zullen een aantal apparaten rond deze technologie worden gebouwd.” In twee tot drie jaar heeft Google de stap gezet van demo naar bruikbaar product, aldus Huffman. “We werken nog aan de herkenning van accenten, en er is nog een hele waslijst aan problemen. Maar als het werkt, is het magisch.”

Geluid even goed beveiligd

Google ligt al onder vuur, omdat het bedrijf het niet zo nauw zou nemen met de privacy. Die zorgen zouden nog groter kunnen worden als blijkt dat Google door de microfoons in onze apparaten verder in ons leven doordringt. Huffman benadrukt dat zijn bedrijf geluidsinformatie even goed beveiligd als andere data. “De versleuteling is van toepassing op al het gegevensverkeer tussen datacentra van Google”, zegt hij.

Het Google-proefproject Glass, voor draagbare computers, maakt nu al grotendeels gebruik van stemcommando’s. En het bedrijf breidt de mogelijkheid om de mobiele software van Android per stem te bedienen uit. Daarvoor heeft Google een algemeen commando ingevoerd: “OK, Google…” waarmee de stemfuncties kunnen worden geactiveerd.

Volgens Huffman was het meest voor de hand liggende voordeel dat het veiliger wordt om je computer te gebruiken in het verkeer. Als mensen tegen hun computer kunnen praten, wordt de verleiding kleiner tijdens het rijden je e-mail te checken of een sms’je te versturen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl